Základná škola s materskou školou Ráztočno

Všeobecné zásady



1./ Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.

2./ Múčna príloha /knedľa, halušky, cestoviny/ má byť iba raz do týždňa.

3./ Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni.

4./ Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu.

5./ Ryby podávať 1x v týždni.

6./ Obilniny – krúpky, ovsené vločky, pohánky, proso, kukurica, uprednostňujeme pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.

7./ Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.

8./ Nápoje za obedom – voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý i ovocný čaj. Obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje.

9./ Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to dovolí finančný limit na nákup potravín.

10./ Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie. Striedame pokrmy sýte a ľahko stráviteľné.